Pioner blommar bara en kort tid och underhållet är inte särskilt lätt, men de är naturligtvis vackra med sina enorma färgglada blommor. Att köpa pioner till vasen är också en lyx eftersom de är så vackra att se på och dessutom doftar underbart. Det finns 6 grupper av pioner, som alla tillhör släktet Paonia. Men det finns olika arter och färger, trädpioner blir cirka 2 meter höga, och bondpionen är den vanligaste arten i nederländska trädgårdar, följt av den vita pionen. Pionen är uppkallad efter den grekiska guden Paieon, som är den helande guden. Blommans betydelse är att dela kärlek.

Plantering, placering och skötsel av pioner
Pionen är en flerårig växt som kan hålla i upp till 20 år om du tar väl hand om den.

Plantering, sådd eller stickling sker på våren och pionen är en solbadare som vill njuta av 6 timmars sol varje dag. Pioner som inte får tillräckligt med sol kommer inte att öppna sig.

Den här växten är mycket känslig för att planteras för djupt. Täck pionernas röda “näsor” med högst 2 centimeter jord när du planterar dem, annars kommer de inte att knoppa.

Om deras fötter blir blöta öppnas de inte under blomningen. Om jorden i trädgården är mycket våt bör du tillsätta lite sand. Det är också möjligt att plantera dem i en högre del av trädgården, men det finns en risk att de inte blommar på ett år.

Pioner trivs i tung lerjord, men om din trädgård är sandig bör du ge den tillräckligt med kompost för att främja tillväxt och blomning. Pionen är faktiskt en buske och behöver mycket utrymme, tänk på detta när du planterar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *